петък, 6 януари 2012 г.

Музей на социалистическото изкуство в София


За този музей за първи път разбрахме от един от сутрешните блокове на телевизиите и още тогава (през Септември, рязането на лентата беше на 22.) решихме да го посетим.

След малко търсене установихме кога е почивният ден на музея и какво му е работното време и тръгнахме към жк. Изгрев.

По пътя си спомняхме за музея на бригадирското движение в Димитровград (http://patuvaj.blogspot.com/2011/04/blog-post_07.html), който някак страда от недофинансиране и би могъл да допълва естествения архитектурен резерват на града. Всичко това бяхме много любопитни да сравним в новооткрития музей в София.


След кратка разходка в хладното утро стигнахме на мястото (намира се точно до КАТ, на улица Лъчезар Станчев 7) и ни приветства една чисто нова сграда, обградена със здрава ограда, бариера и охрана зад стъклото на „КПП-то“.


Още на от паркинга се вижда първият експонат – червената петолъчка от бившия партиен дом.




Приближавайки се до нея, започнаха да ни се откриват и другите инсталации. Сбирката е разделена на две (три) части. Отвън са скулптури а във вътрешната част са поместени картините. До вътрешната част с картините има достъп и за хора с инвалидна количка чрез асансьор. Третата, доста по-скромна част, е място, където можете да погледате малко пропагандни филмчета от миналото, понякога допълнени и с по-актуални кадри, документиращи събитията след 1989г. и след това да си закупите сувенирчета за спомен.


Първо се разходихме между скулптурите. Те са няколко десетки и са събрани от цяла България - има много бюстове, цели фигури, и групи от фигури. Преобладават партийни вождове (Ленин), но има и работници, отиващи на работа, незнайния воин и тн. В тази си част експозицията показва най-вече портрети.





После влязохме вътре, за да разгледаме картините. За разлика от външната част тук има повече „сцени от живота”, като приветстване на съветската армия освободителка, основаване на местно звено на комунистическата партия, бомбардировки над София, но има и натюрморд, природни пейзажи.





Тук като че ли са намерили място и по-фините изображения на изкуството от ерата на комунистическата партия. Но редом с тях има няколко картини тип разстрел, разпит, отрязани глави на членовете на ком. партиятата – дело на фашистите и тн.



Третата част – видео прожекцията съдържа около 20 минути филмови материяли, избрани еклектично от филмовите бюлетини прожектирани едно време по киносалоните. Тук може да се видят разни манифестации, бригадирски строежи, партийни вождове, а от по-новата история – момента на взривяване на мавзолея на Г. Димитров.

На нас ни отне малко повече от 1 час да разгледаме всичко и разхождайки се отново по софийските улици, да си споделим впечтленията.

А впечатленията бяха смесени. Не от качеството на изложбата или организацията. Те са на ниво, позволяващо спокойно разглеждане на експозицията, която е подредена, прегледна и приютена в подходяща обстановка.


Но някак си липсва въвдение в историческия контекст на авторите и творбите. Също така се е получила сбирка, в която свързващият елемент е по-скоро възрастта и националността на творбите, отколкото нещо друго.

За това, както за студено време в планината и тук е добре посетителят да е подготвен предварително, за да може да се наслади на преживяването.

За подготовка може да се ползва:


добра статия по темата, от vagabond.bg, на английски в края на текста има видео


Инфо:

Музей на социалистическото изкуство – София, ул. Лъчезар Станчев 7

GPS - Longitude: 23.35768461 Latitude: 42.66615448 (http://poseti.guide-bulgaria.com/SW/Sofia-city/Stolichna/Sofia/_id=861)

Работно време – 10.00 – 17.30, почивен ден понеделник Вход – 6 лв

Няма коментари:

Публикуване на коментар